1987. óta kisebb-nagyobb megszakításokkal foglalkozom kutyakozmetikával. A kezdetektől sokat jártam kutyakiállításra, először csak nézőként, majd 1990-től már saját kutyákkal. Minden kutyafajta speciális ápolást igényel, amit a legjobban az adott fajtát tenyésztő kutyakozmetikusok ismernek. Nálam ez a fajta az uszkár, ami 1982 óta családtag nálunk, a Damona nevű kennelemmel Aranykoszorús Mestertenyésztő is lettem. Sok uszkárt készítettem fel különböző fazonokban, igen sikeresen, magyar és külföldi rangos kiállításokra. 2001.-ben a Klubkiállításon a "Legszebben kozmetikázott uszkár kan" megtisztelő címet is egy általam felkészített fehér óriás nyerte. Ezüst óriás vendégem Ausztriában nyolcszor kapta meg a "Legszebb modern fazon" különdíjat, és szintén Ő a 2011. évi Uszkár Speciál Kiállításon is a "Legszebben kozmetikázott uszkár" különdíját nyerte el. Más fajták, és a macskák szőrápolását is megtanultam, bichonokkal, yorkikkal és egyéb kis és közepes testű nyírós és fésülős fajtákkal, majd mióta egy csodálatos collie is családtag nálunk, skót juhászkutyákkal bővült a vendégköröm. Kiállításokon, az uszkárokon kívül bedlington terrier, bolognese, havanese, kerry blue terrier, tibeti terrier, saluki, skót és belga juhászkutya, valamint maine coon és szibériai macska vendégeim értek el győztes címeket.
Több profi kutyakozmetikus specialistát tudhatok a barátaim között, sokat tanulunk egymástól, így elmondhatom, hogy eléggé otthon vagyok egyéb fajták ápolásában is. A trimmelésbe csak hobbyból kóstoltam bele, nem készítek fel kiállításra trimmelős fajtákat, szerintem az is egy külön világ, én maradok a nyírósoknál. Ugyanígy nem vállalok nagytestű kutyákat, az egész kozmetikám a kicsikre lett méretezve. A vendégek és saját kutyáim védelmében nem jöhet a kozmetikámba bolhás, beteg, elhanyagolt kutya sem. A kiállítási kutyák és cicák mellett ugyanolyan szeretettel fogadom a kedvenceket, a keverékeket is, egyetlen kikötésem csupán, hogy otthon is ápolják a kutya szőrét, parazitamentesen, rendszeresen és pontosan jöjjenek.
Mivel kevés munkát vállalok egy napra, a vendégek általában nem találkoznak egymással, mindenkit tiszta, kitakarított szalon vár. Amíg a kutya vagy cica szépül, a gazdi kényelmesen üldögélhet a szalonban, vagy a kertben. Általában messzebbről érkeznek a vendégek, ezért majdnem mindenki megvárja itt a kedvencét. Parkolni az udvarban tudnak a gazdik, kozmetika előtt és után a kutyák futhatnak egy nagyot a zárt kertben.
Sikerült kialakítani egy olyan igényes vendégkört, akik rendszeresen járnak hozzám, a kutyák-cicák ápoltak, megszokták a kozmetikát. Az általam kozmetikázott kedvencek gazdáival kölcsönös tiszteleten alapuló jó viszonyt igyekszem fenntartani. Mindig az állat érdekeit tartom szem előtt. Elvárom, hogy a gazdák elfogadják a szaktudásomat, pontosan érkezzenek, cserébe lelkiismeretes munkával, minőségi kozmetikumokkal ápolom kedvencüket, mintha a sajátom lenne. Úgy gondolom, a kutyakozmetika nem munka, hanem hivatás, de inkább művészet. Hobbym a munkámon kívül a kutyák/macskák fényképezése, nincs profi felszerelésem, de szívesen okozok örömet a vendégeknek a frissen kozmetikázott kiskedvencről készült ajándék fotókkal.
Nem vagyok oktató kozmetika, nálam a vendégek hozzám jönnek, nem tanulók dolgoznak a kutyákon. Már képzett kozmetikusoknak lehetőséget adok továbbképzésre egyéni képzésen, de csak elméletben, vagy saját kutyán. Megnézhetik a munkámat, de a vendég kutyákhoz nem nyúlhatnak a kollégák. Ennyivel tartozom a gazdiknak a bizalomért.
Többször szerepeltem kutyáimmal tv-ben, beszéltem a kutyákról/macskákról, kozmetikáról és masszázsról rádióműsorokban. Rendezvényeken, kutyaiskolákban tartottam előadásokat, sok publikációm jelent meg kutyás és macskás szaklapokban, valamint részt vettem a kutyakozmetikus mestertankönyv létrehozásában is.
2008.-ban kutyamasszázsból is sikeres vizsgát tettem az első magyar ilyen képzésen, majd 2015.-ben egy újabb képzésen vettem részt a masszázs témában.
2009. óta kellemes, nyugodt környezetben, saját új szalonomban, Nagykovácsiban tudom fogadni kedves vendégeimet.
2011-2012.-ben sikeres kiképzésvezetői vizsgákat tettem a Népszigeti kutyaiskolánál. Szívesen segítek a vendégeimnek kutyanevelés, ringdresszúra témában is.
2012.-től egyedi pórázok, nyakörvek gyártásával is foglalkozom.
2014.-ben az a megtiszteltetés ért, hogy a vizsgabizottság elnöke lehettem az első magyarországi kutyakozmetikus mestervizsgán, majd a következő két mestervizsga-bizottság tagja is voltam, így elmondhatom, hogy jelenleg az összes magyarországi kutyakozmetikus mester vizsgáztatásában részt vettem.
Szeretettel várok mindenkit a kozmetikámba, aki nyugodt környezetben, igényes, minőségi munkával szeretné szépíttetni kedvencét, de jelenleg új vendégeket csak nagyon korlátozott számban tudok vállalni.

Csóka Krisztina